Distància: 37,4 km / Dificultat: ★★★★☆ / Albergs / Plànols de l’etapa / Track: Wikiloc / Serveis: PDF
El nucli de Sant Genís i la vila de Jorba (possible final d’etapa ja que compta amb alberg) són les següents parades de l’itinerari que transcorre, gairebé sempre, per pistes asfaltades. No hi ha complicació ni dificultats en el recorregut fins a la pujada a La Panadella. Deixem la carretera a La Panadella per seguir el suau camí que baixa a la vall de l’Ondara. A Sant Pere dels Arquells ens desviem seguint el GR-171 malgrat que hi ha sagetes que indiquen en direcció a Vergós. La ruta pel GR, una ampla pista amb només uns centenars de metres de pujada, arriba a Cervera per un camí deliciós, lluny de l’asfalt i el soroll del trànsit de la nacional i l’autovia.

Km. 0 IGUALADA 


Igualada, capital de l’Anoia, és un nucli comercial i industrial amb un nucli antic ple de carrerons i places emblemàtiques com el passatge de Sant Miquel, el portal d’en Vives o la travessa de Sant Roc. La plaça de l’Ajuntament, del segle XIV, i la plaça Pius XII, antiga cruïlla de camins, són testimonis de la història de la ciutat. L’església de Santa Maria, amb més de mil anys d’història, destaca per la seva nau única de grans dimensions, els altars laterals, la capella del Sant Crist i un retaule barroc atribuït a Jacint Morató. A més, Igualada compta amb una trentena de cases modernistes, com Cal Barrab i Cal Ratés, i la Rambla de Sant Isidre, centre comercial i d’oci. Un altre punt destacat és la Llar del Sant Crist, obra de Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí, projectada el 1931. Aquest edifici modernista inclou una església en forma de creu grega amb un cimbori que cobreix el creuer. Situada davant de l’alberg de pelegrins, és un exemple singular de l’arquitectura modernista a la ciutat. Igualada combina així el seu passat històric amb elements artístics i arquitectònics d’interès.
ITINERARI: S’ha de seguir sempre recte a totes les cruïlles per les avingudes de Montserrat i de Caresmar i pel carrer de la Soledat fins a la plaça del Rei, presidida per la font de Neptú. Es travessa el nucli antic d’Igualada pels carrers Sant Bartomeu, Sant Jaume (on hi ha una curiosa majòlica d’un Sant Jaume pelegrí), Sant Miquel, Sant Roc, Sant Sebastià, la plaça de la Creu, i els carrers Sant Simplici, Sant Agustí i la plaça Castells. Finalment, per l’avinguda d’Àngel Guimerài el carrer de Marià Trulls i Algué arribem a l’ermita de Sant Jaume Sesoliveres Passat el Convent de clausura del Carme i Can Blasi En arribar a una petita rotonda es gira a l’esquerra, aquí comença el carril bici, ben indicat, que duu primer a Sant Genís i, quilòmetres enllà, a Jorba i Santa Maria del Camí.
Km. 6 SANT GENÍS
És, en realitat, un barri de Jorba que es creua per un llarg carrer. No hi ha bar ni botigues. A la sortida del nucli es troba l’església de Sant Genís, tardo-romànica del segle XIII, reedificada durant el XVII.
ITINERARI: S’ha de seguir pel camí asfaltat fins a Jorba, passant abans per les piscines de la població..

Km. 8,7 JORBA 

Presideixen el poble les runes de l’antic castell de Jorba, del segle XI, destruït durant les primeres guerres carlines. Destaca l’església de Sant Pere, massís edifici d’estil gòtic tardà bastit entre 1551 i 1558 pel mestre Joan Gibert de Bellpuig. Al costat mateix s’hi troba un antic safareig de finals del segle xviii, construït com a mesura de neteja durant una epidèmia de pesta. Una creu de terme del segle XVII marca l’inici del carrer Major on hi ha nombroses cases del XVIII. A la plaça de la Font, al costat mateix de l’alberg, es situa l’antiga capella de Sant Sebastià i Sant Roc, obra del segle XVII que es feia servir com a capella del cementiri parroquial i ara reconvertida en capella de Sant Jaume.
ITINERARI: Per sortir de Jorba s’ha d’enfilar la travessia de la n-ii fins a una rotonda sobre l’autovia. Una bona col·lecció de sagetes indica que cal continuar en paral·lel a l’autovia, mantenint-la a la dreta, tot seguint el carril bici vermell que duu fins a Santa Maria del Camí. Abans, es passa per davant de l’Hostal Jorba (938 090 052), l’últim lloc per aprovisionar-se en els propers quilòmetres.

Km. 16 SANTA MARIA DEL CAMÍ 

El topònim d’aquest lloc és prou indicatiu que el camí ral de Barcelona a Lleida sempre passà per aquí. Tot i estar format només per unes quantes cases, el poblat compta amb dues esglésies. La més interessant és la romànica, del segle xii, i que fou propietat del monestir de Santa Cecília de Montserrat com demostra un escut amb simbologia montserratina sobre la porta d’entrada de l’església.
Can Llobet, casa rural, ofereix habitacions i servei de restaurant (616 722 311).
ITINERARI: El poble es deixa enrere per l’asfalt de la carretera. A 900 metres es troba el desviament que duu a Porquerisses. Abans d’arribar, a la cruïlla amb el camí d’Albarells, es poden veure les restes d’un antic pou datat de l’any 1791.
Km. 17,5 PORQUERISSES
No hi ha serveis, només una font al costat de l’església per refrescar-se la cara i uns bancs on fer uns minuts de descans abans de començar la pujada a La Panadella. La humil església de Sant Genís obre la seva porta, mancada de tota decoració, al camí.
Casa rural Porquerisses rural (620 775 283).
ITINERARI: Un passeig arbrat, seguint el traçat de la n-ii més antiga, enfila els passos del pelegrí. Abans d’acabar el tram d’arbres i de sortir novament a la nacional comença a mà esquerra una pista que permet evitar la carretera durant uns centenars de metres i que acaba al lloc on antigament hi hagué el restaurant La Quinta Forca. Si es va en bicicleta ja no hi ha més opció d’evitar la carretera fins a La Panadella. A peu, es pot visitar Montmaneu. El camí que duu al poble comença poc després de passar una pedrera. En aquest lloc s’alcen ara les immenses columnes d’un viaducte de l’autovia. Si s’agafa el desviament pareu atenció, la senyalització és escassa i pot resultar complicat trobar el camí. Si es segueix per la carretera s’ha d’anar més en compte encara, el trànsit és reduït però veloç i la carretera presenta un traçat complicat, amb algunes corbes perilloses.
Km. 23,5 LA PANADELLA 
Situada a 710 metres sobre el nivell del mar, no és només una àrea de serveis per a cotxes, també ho és per a pelegrins. Aquí hi va haver quatre hostals i més de dos-cents treballadors. L’any 2004 s’obrí l’autovia i els restaurants i benzineres van deixar de ser parada habitual. Destacable la humil ermita de la Mare de Déu del Bon Viatge, construïda el 1975, que reemplaçà una antiga capella del segle xvii. Les capelles eren molt freqüents en punts de parada que servien per a les activitats de culte durant el viatge. És convenient proveir-se d’aigua i menjar, ja que serà difícil trobar serveis en el tram que queda fins a Cervera.
Trobareu bars, restaurants i un forn de pa. A l’Hostal Bayona (938 092 011) podeu demanar el segell per a la Credencial.
ITINERARI: Al costat de les cotxeres de l’Hostal Bayona comença un camí que travessa una zona boscosa amb suaus ondulacions. No hi ha més que silenci. Un dels trams més bonics del Camí de Sant Jaume.

Km. 27 PALLEROLS
Una magnífica imatge de Sant Jaume pelegrí espera el caminant a l’interior de l’església de Sant Jaume. L’únic element ornamental de l’exterior és la fornícula amb una imatge de Sant Jaume sobre el que fou l’antiga porta d’accés. A Cal Roca tenen les claus per poder visitar l’església. No hi ha serveis.
ITINERARI: La ruta entra i surt del poblat pel carrer de Sant Jaume. Poc més d’un quilòmetre de carretera local deixa el caminant al poble següent.

Km. 28,2 SANT ANTOLÍ
El nom del terme es deu al fet que durant la segona meitat del segle XVI el poble de Sant Antolí, en un intent de convertir-se en ciutat, construí una gran plaça lluny del nucli antic i que s’anomenà Vilanova de Sant Antolí. Dalt d’un turó que domina el poble hi ha l’antiga església de Sant Antolí dels segles XI i XII. Sense serveis.
ITINERARI: Una petita rotonda presidida pel Bar l’Amistat marca el límit entre Sant Antolí i Hostalets.
Km. 29,2 HOSTALETS
Aquest lloc rebia antigament el lloc de Mesoncillos, així ho recull Laffi en la seva literatura jacobea. És només un grup de cases arrenglerades al llarg d’un estret carrer. A l’extrem del poble hi ha l’església de Sant Jordi, del segle XVI. No hi ha serveis, només una font d’aigua.
ITINERARI: Després de passar un petit pont de baranes de ferro s’ha de girar a la dreta tot deixant el camí asfaltat que, recte, duu a Rubinat El nostre camí, també asfaltat, passa primer pel costat d’una granja i continua per una bonica zona de camps.

Km. 31,2 SANT PERE DELS ARQUELLS
Les claus i la imatge de Sant Pere són presents per tot arreu en aquest petit nucli: hi ha majòliques, un escut sobre la porta de l’església i una font presidida per una imatge del sant. Un grup de cases estan col·locades formant una placeta interior. Això, unit a l’origen monàstic del lloc, fa suposar que el seu àmbit podia ser el d’un antic claustre. Només es tracta de suposicions ja que l’església de Sant Pere, refeta durant els segles XIV i XIX, no guarda cap vestigi d’un suposat passat monacal. No hi ha serveis.
ITINERARI:
Situats davant de la font de Sant Pere al pelegrí se li plantegen tres opcions: (1) a la dreta, els ciclistes poden seguir l’asfalt de la carretera nacional fins al nucli de Vergós (a 3 km) i accedir a Cervera per la N-II. (2) Si es segueix recte, només a peu, la ruta s’endinsa en una zona boscosa en pujada voltant la vila de Vergós. (3) L’opció de l’esquerra, més còmode i d’igual longitud, suposa uns centenars de metres de pujada al començament a canvi d’un dels trams més bonics de tota la ruta seguint el GR-171. Un cop guanyat el turó, un petit mirador ofereix una magnífica vista panoràmica. Una ampla pista, sense pèrdua, i a on només hi ha el soroll de la natura guia els passos fins a la capital de la Segarra. Si es vol anar directament al centre de la ciutat recomanem pujar les escales al costat del carrer Barbacana de Pere III el Cerimoniós.

Km. 37,4 CERVERA 

Cervera té el seu origen en una antiga fortificació probablement musulmana, reconstruïda el 1026. La seva ubicació en un turó la feia estratègica per al control de les vies de comunicació durant les guerres. Avui, conserva un important patrimoni històric i arquitectònic. Les muralles, construïdes als segles XIV i XV sobre un recinte del segle XIII, tenien gairebé 3.000 metres i incloïen elements defensius com fossars i merlets. La col·legiata gòtica de Santa Maria (s. XIV), amb el seu campanar octogonal, destaca al paisatge urbà. A la plaça Major, la Paeria (s. XVII) és un exemple d’arquitectura civil barroca. La Universitat, fundada el 1718, fou l’únic centre universitari de Catalunya durant més de cent anys i és considerada el conjunt monumental més important del segle XVIII a Catalunya. Tot i la seva decadència i trasllat a Barcelona el 1842, va formar figures destacades com Narcís Monturiol i Jaume Balmes.
Albergs
IGUALADA. Alberg Cal Maco (pl. de la Creu, 18). També facilita Credencials del Camí de Sant Jaume i té a la venda guies de l’itinerari. Telèfon: 93 516 40 16
JORBA. Alberg Juvenil i de pelegrins Sant Jaume (pl. de la Font, 3 – Rectoria). Gestionat per Mn. Enric i voluntaris de la parròquia, parada obligada en el Camí. Facilita Credencials. Telèfon: 938 094 101.
CERVERA. Alberg Emaus Rural al Col·legi-Residència Sagrada Família (c. Major, 57. Entrada pel carreró Sabater). Telèfon: 602 084 083
Plànols de l’etapa



< Anterior: Etapa 1. Montserrat – Castellolí – Igualada
Recordeu descarregar el PDF amb els diferents serveis (albergs, etc) que trobareu al Camí de Sant Jaume.
I, si voleu col·laborar amb l’entitat podeu adquirir una Guia del Camí de Sant Jaume on trobareu tota aquesta informació ampliada i amb el llistat de tots els albergs, hotels, etc que trobareu en la ruta.