Distància: 26,2 km / Dificultat: ★★☆☆☆ / Albergs / Plànols de l’etapa / Track: Wikiloc / Serveis: PDF
La primera etapa del pelegrinatge és fàcil, més aviat en baixada i no ofereix més dificultat que la gran quantitat de quilòmetres que s’han de recórrer per asfalt. Per qüestions orogràfiques els ciclistes hauran de fer tot el recorregut per carretera mentre que els pelegrins a peu podran evitar l’asfalt uns pocs quilòmetres. Tot i que Igualada és el final clàssic d’aquesta primera etapa, la jornada pot acabar abans, a Castellolí, on també hi ha alberg de pelegrins, o més endavant, a Jorba, que també té alberg.

Km. 0 MONTSERRAT 


Montserrat és un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, situat al cor d’una muntanya de singular bellesa, amb roques i agulles impressionants. El monestir té una història que es remunta al segle IX, amb la fundació d’una ermita dedicada a Santa Maria, que va evolucionar en un santuari reconegut per la seva relació amb nombrosos miracles atribuïts a la Mare de Déu. La imatge de la Moreneta, descoberta per uns pastors, és el nucli d’aquesta devoció, i l’edifici actual ha superat diverses destruccions, incloses les causades per les tropes franceses i l’assalt dels anarquistes durant la Guerra Civil. El monestir, amb una arquitectura que combina elements modernistes i neobizantins, destaca per la bellesa de la seva façana, la imatge de la Moreneta, i els esgrafiats que narren la història de Montserrat i altres grans santuaris mundials. La basílica és el lloc on els visitants poden admirar el conjunt de l’obra d’art i experimentar moments de pregària, amb la capella del Santíssim com a espai de profunda contemplació. Montserrat també ofereix una rica col·lecció d’art al seu museu, que alberga obres de pintors com Caravaggio i altres mestres. A més de la bellesa del monestir, la muntanya i els seus voltants ofereixen rutes de pelegrinatge, ermites, i una natura impressionant per a tots els que busquen una experiència espiritual i visual única.
ITINERARI: Els caminants comencen ruta al Camí dels Degotalls i seguir la carretera de Can Maçana fins a Santa Cecília. Els ciclistes hauran de fer tot el tram per carretera, sense escapatòria i tenint la precaució de seguir en direcció Manresa (A2) i no en direcció Monistrol de Montserrat.
Km. 3,6 SANTA CECÍLIA
Fundat l’any 945, aquest petit monestir va ser el primer nucli monacal de Montserrat, regit per la Regla de Sant Benet. L’església, un important exemple de l’arquitectura romànica catalana, presenta absis llombards i un interior amb tres naus de dimensions singulars. Actualment, alberga una col·lecció d’art modern de Sean Scully.
ITINERARI: S’ha de seguir per la carretera, amb tota precaució, fins a Can Maçana.
Km. 9,2 CAN MAÇANA
La casa presideix la cruïlla de les carreteres que venen de Montserrat, de la N-II i de Manresa. Fou un antic hostal conegut fins el segle XVII com a Casa Martí. Va ser granja de Montserrat de 1743 a 1835. Al coll de can Maçana es situa un punt àlgid de la desfeta francesa durant la Guerra del Francès. Aquí es reuniren els sometents dels pobles de la rodalia, un nombre reduït de tropa reglada aquarterada a Igualada i soldats de Barcelona, entre els quals, possiblement es trobava el jove Isidre Lluçà, qui amb el seu timbal va contribuir a posar en fuga l’invasor.
ITINERARI: Els pelegrins a peu segueixen durant uns kilòmetres les marques de Gran Recorregut (vermell-blanc) que els duen a pujar cap a les restes d’una torreta de guaita i fins a Sant Pau. Impossible en bicicleta, els ciclistes han de seguir per l’antiga carretera N-IIz directament en direcció al Coll del Bruc i Castellolí.

Km. 11,2 SANT PAU DE LA GUÀRDIA 

L’antiga església de Sant Pau fou la primera parròquia del terme del Bruc i estava situada en un turó prop de Can Maçana. La que es conserva actualment és del segle XVIII. Al costat de l’església, en una masia rehabilitada es troba el Restaurant El Celler de la Guàrdia. Als més forts i preparats l’etapa fins aquí els semblarà curta, poden continuar fins a Castellolí o Igualada o bé fins a Jorba (a 33 km de Montserrat). Tots tres llocs compten amb alberg de pelegrins.
Restaurant El Celler de la Guàrdia, ofereix servei de bar-restaurant, amb el clàssic esmorzar de forquilla contundent, i allotjament rural (937 710 323).
ITINERARI: Les sagetes travessen la Urbanització Montserrat Park en direcció al Coll del Bruc i, ja en clara baixada, al poble de Castellolí.
Km. 17,3 CASTELLOLÍ 

La vila original es trobava en un turó proper, on encara es conserven les restes de l’antiga parròquia de Sant Vicenç, un edifici barroc del segle XVIII d’una sola nau amb campanar de torre. Aquesta església va substituir Sant Vicenç del Castell fins a la Guerra Civil, quan va quedar molt malmesa, tot i que conserva frescos del segle XVIII. L’actual església, construïda el 1940, és de maó i estil noucentista. Amb el trasllat de la N-II, el poble es va reorganitzar al llarg de la carretera, adquirint la típica forma allargada dels pobles-camí.
ITINERARI: S’ha de seguir cap a les Cases de l’Alzina i el Bar Carpi, fins al polígon d’Igualada.
Km. 26,2 IGUALADA 

Igualada, capital de l’Anoia, és un nucli comercial i industrial amb un nucli antic ple de carrerons i places emblemàtiques com el passatge de Sant Miquel, el portal d’en Vives o la travessa de Sant Roc. La plaça de l’Ajuntament, del segle XIV, i la plaça Pius XII, antiga cruïlla de camins, són testimonis de la història de la ciutat. L’església de Santa Maria, amb més de mil anys d’història, destaca per la seva nau única de grans dimensions, els altars laterals, la capella del Sant Crist i un retaule barroc atribuït a Jacint Morató. A més, Igualada compta amb una trentena de cases modernistes, com Cal Barrab i Cal Ratés, i la Rambla de Sant Isidre, centre comercial i d’oci.
Un altre punt destacat és la Llar del Sant Crist, obra de Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí, projectada el 1931. Aquest edifici modernista inclou una església en forma de creu grega amb un cimbori que cobreix el creuer. Situada davant de l’alberg de pelegrins, és un exemple singular de l’arquitectura modernista a la ciutat. Igualada combina així el seu passat històric amb elements artístics i arquitectònics d’interès.
Albergs
MONTSERRAT. Alberg de pelegrins de Montserrat. Cal dirigir-se a Centre de Coordinació Pastoral en horari de 10 a 13h i de 16h a 18h. L’entrada a l’alberg és a partir de les 16h. No s’admenten reserves però podeu trucar uns dies abans per avisar de la vostra arribada a montserrat.
IGUALADA. Alberg Cal Maco (pl. de la Creu, 18). Telèfon: 93 516 40 16
CASTELLOLÍ. Alberg municipal a l’antiga rectoria, annexa a l’església (avinguda de la Unió, 5). L’accès funciona amb codi que es facilita a l’Ajuntament de dilluns a divendres de 9 a 14h. També als bars La Brillante, Cal Betes i Cal Forner. Entrada gratuïta a la piscina d’estiu per als pelegrins. Telèfon: 938 084 000
Plànols de l’etapa


Recordeu descarregar el PDF amb els diferents serveis (albergs, etc) que trobareu al Camí de Sant Jaume.
I, si voleu col·laborar amb l’entitat podeu adquirir una Guia del Camí de Sant Jaume on trobareu tota aquesta informació ampliada i amb el llistat de tots els albergs, hotels, etc que trobareu en la ruta.