Novato al Camino? Cap problema, aquí les respostes a les preguntes més habituals dels principiants.
He fet el Camí Francès, el Camí des de Montserrat se li assembla?
Gens ni mica. No és una ruta per a principiants, o com a mínim per a principiants sense voluntat de sacrifici. No és una ruta dura físicament però si solitària i la solitud pot enfonsar anímicament aquells que busquen una experiència social com ho és el Camí Francès. Encara són pocs els pelegrins que fan el Camí de Sant Jaume (uns 400 l’any), si et decideixes per aquesta ruta probablement no trobis ningú en tot el recorregut fins a Logroño. Estàs advertit.
Està ben senyalitzada la ruta des de Montserrat?
Perfectament. Llevat de cas de caiguda d’algun senyal o de despiste, difícilment us perdreu al Camino des de Montserrat. Guia, track per als ciclistes, i sentit comú per sobre de tot.
Es necessita algun tipus de credencial especial?
No. La Credencial és universal per a tots els Caminos de Santiago. Consulteu l’apartat Credencial d’aquest web per saber com aconseguir-la.
Quines etapes són recomanables?
Etapes diàries de 25 a 35 quilòmetres són una bona mitjana de marxa. Tingueu en compte que, carregat amb motxilla, la mitjana de marxa és d’uns 4 quilòmetres per hora. A l’estiu cal evitar les hores de màxima calor sortint el més aviat possible. Utilitzeu la crema protectora i un barret per protegir-vos d’una insolació. Procureu no caminar molt ràpid els primers dies fins que agafeu el ritme i camineu amb comoditat.
La majoria de pelegrins fan les etapes:
- Montserrat-Igualada
- Igualada-Cervera
- Cervera-Castellnou de Seana
- Castellnou de Seana-Lleida
- Lleida-Fraga, etc
I si em surten butllofes?
Si no tens els peus com dos rocs, és gairebé segur que alguna et sortirà. Les butllofes són degudes al fregadís que es produeix quan el peu balla dins la sabata. És aconsellable posar-se dos mitjons: uns prims de cotó a l’inrevés per evitar les costures i uns gruixuts al damunt. Rebentar-les o no rebentar-les? Hi ha diversitat d’opinions. Si no es rebenta, la butllofa continua creixent fins que el dolor és insuportable. Si es rebenta hi ha la possibilitat que s’infecti. La majoria de caminants opta per reventar-les i deixar un fil al seu interior amb un tros de sortida per tal que es dreni el contingut però el cert és que d’aquesta manera s’incrementa la possibilitat d’infecció, degut a que es solen fer servir fils no estèrils. Potser l’opció més sensata és rebentar-la amb una agulla estèril (que es pot comprar a qualsevol farmàcia), aplicar immediatament algun producte desinfectant (polividona iodada, per exemple) i evitar que s’embruti. Si es torna a reproduir la butllofa es repeteix l’operació fins que desaparegui definitivament.
Cal que dugui menjar a sobre?
S’ha de dur sempre una mica de menjar a la motxilla, especialment fruita seca, fruita, xocolata i la cantimplora plena. Tingueu en compte la distància que hi ha entre serveis per tal de fer la previsió del menjar i del beure. No són necessaris grans àpats, és més recomanable menjar poc i sovint. S’ha de mantenir un equilibri entre la ingestió i el desgast. La set és un senyal d’alarma del cos que indica la carència d’aigua. S’ha de beure aigua encara que no es tingui set. També s’ha de controlar la diuresi, si no s’orina, mala senyal. Vol dir que no sobren líquids. Juntament amb la pèrdua d’aigua amb la suor també es perden minerals, especialment clorur sòdic (sal comuna). És convenient salar els àpats i/o beure líquids electrolítics.
Es pot fer en bicicleta?
Sí, pràcticament el 100% del recorregut és ciclable i només alguns petits trams ofereixen alguna complicació al ciclista. A la Guia del recorregut es desglosen aquests trams i s’ofereixen alternatives.Molts peregrins fan servir la bicicleta de muntanya per realitzar el pelegrinatge a Santiago. Aquest tipus de bicicleta ofereix una major facilitat per pedalejar gràcies a les 18 o 21 velocitats però és més pesada i incòmoda que la de cicloturisme a l’hora de transitar per la carretera degut a la major amplada i dibuix de les cobertes. En teoria es pot realitzar tot el camí en bicicleta però el seu pis irregular i el pes de l’equipatge fan que, en realitat, només els pelegrins que tenen una gran preparació física el puguin recórrer per pista. La major part dels pelegrins en bicicleta acaba circulant per la carretera i amb la bicicleta de muntanya.
Hi ha albergs per a pelegrins?
Sí, no tants com al Camí Francès però de sobres per fer la ruta assequible a tothom. Tots aquests llocs es desglosen completament a la Guia del recorregut. També podeu consultar l’apartat Albergs d’aquest web.